lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort brzdąc z rybią łuską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Intrygująco brzmi nawa smakołyku. Tort zmodyfikowany, parę różnych smaków zamkniętych w środku. Wyszło pysznie.

Tort brzdąc z rybią łuską Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort brzdąc z rybią łuską

Składniki na biszkopt 26 cm:

  • jaja 6 szt

 

  • mąka tortowa 6 łyżek

 

 

  • cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)

Składniki masa brzdąc do przełożenia:

  • mascarpone 250 g

 

 

  • cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej )

 

  • błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )

Składniki do dekoracji :

  • mascarpone 250 g

 

 

 

  • cukier brzozowy 150 g (zmieliłam )

 

Sposób przygotowania:

Tort brzdąc z rybią łuską

Wykonanie biszkoptu:

Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .

Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam, aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut.

Upieczony biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki.

Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :

Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.

Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki.

Wykonanie masy dekoracyjnej :

Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .

Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej.

Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą.

Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne.

Tort brzdąc z rybią łuską
Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .
Tort brzdąc z rybią łuską
Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.
Tort brzdąc z rybią łuską
Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika
Tort brzdąc z rybią łuską
Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy.
Tort brzdąc z rybią łuską
Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy.
Tort brzdąc z rybią łuską
Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki.