Sposób przygotowania:
Tort Poznański Brzdąc
Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić, ale tak by była zimna, ale nie gęsta. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i razem przesiać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Do masy wsypać mąki i wszystko wymieszać drewnianą łyżką- już nie mikserem! Wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec około 20 minut w temp. 180 st C Wystudzić, przekroić na pół. na spodniej części wyłożyć wiśnie odsączone z kompotu. Śmietanę ubić z cukrem, dodać kakao. Delikatnie miesząc cienkim strumieniem wlewać żelatynę. Na wiśnie przelać 3/4 masy kakaowej i wyrównać powierzchnię. Przykry drugą częścią biszkoptu. Całość posmarować resztą kremu i włożyć do lodówki by całość zastygła. Dowolnie udekorować.