Sposób przygotowania:
Brzdąc poznański
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodać cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy. ostatnie dokładamy przesiane mąki. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut. Studzimy. Rozkrawamy na dwa blaty. Masa: Odlać pół szklanki kremówki. Resztę zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Odłożoną wcześniej śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową ubijać do konsystencji miękkiego masła. Dodać ostudzoną żelatynę. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.