Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowy
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy porcjami cukier i ubijamy do czasu gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i małymi porcjami dodajemy do masy na wolnych obrotach miksując, przekładamy do małej tortownicy średnica 20 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy patykiem czy biszkopt jest gotowy). Studzimy i dzielimy na cztery placki (jeśli wyjdzie niższy to na trzy placki). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy porcje mascarpone. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w mleku, studzimy, dodajemy do masy. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń z wodą w proporcji 1:1, układamy porcję posiekanych brzoskwiń oraz porcję masy, przykrywamy drugim biszkoptem i postępujemy z kolejnymi w ten sam sposób. Tort smarujemy wokół masą, dekorujemy według uznania, u mnie ciemną czekoladą i truskawkami.