iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort budyniowy puszysty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To jest bardzo klasyczny tort, który piekła zawsze moja mama. Często wracam do tego przepisu. bo jest świetny.

Tort budyniowy puszysty

Składniki:

Tort budyniowy puszysty

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 2 kostki masła śmietankowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • litr mleka,
  • łyżka kakao,
  • czerwona galaretka,
  • do nasączenia herbata z cytryną.

Sposób przygotowania:

Tort budyniowy puszysty
4 całe jaja plus 1 szklanka cukru ubić na parze plus 2 łyżeczki proszku i szklanka mąki upiec biszkopt, przedzielić. na 3 lub 4 części w zależności jak wysoki wyrośnie. Gotujemy budynie na mleku, studzimy ukręcamy mikserem z masłem oraz cukrem, do 1/2 masy dodajemy kakao. Układamy pierwszy biszkopt, nawilżamy go i wykładamy 1/2 białej masy, następnie, przykrywamy biszkoptem, nawilżamy go, wykładamy 1/2 masy brązowej, kładziemy biszkopt trzeci nasączamy i smarujemy go masą białą, przykrywamy ostatnim biszkoptem, który nasączamy delikatnie i dekorujemy masą brązową oraz kruszonką biszkoptową. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, po zastygnięciu kroimy ją w kostkę i dekorujemy tort.