Tort camargo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakowity tort camargo z rumem

Tort camargo

Składniki:

Tort camargo

 

  • Składniki:
  • 10 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 4-5 jaj
  • 12 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Krem czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kieliszek spirytusu
  • esencja rumowa
  • syrop do nasączania:
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • esencja rumowa;

 

Sposób przygotowania:

Tort camargo
Przygotowanie: Najpierw należy przesiać dokładnie mąkę pszenną,zmieszać powoli z mąką ziemniaczaną.Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę,pogrzać i ubijać,aż masa ostygnie.Ucierać masło- następnie dodawać stopniowo cukier waniliowy,ubite jajka,mąkę.Podzielić starannie ciasto na 3-4 części.Każdą część należy piec oddzielnie w 200s.c.Przyrządzić krem czekoladowy: jajka z cukrem dobrze podgrzać i ubić na pulchną masę.Utrzeć masło i dodawać ubitą masę jajową,spirytus,kakao,esencję rumową.Przygotować syrop: zagotować dokładnie wodę z cukrem,ostudzić,dodać spirytus i esencję rumową,wymieszać.Upieczone i ostudzone krążki nasączyć syropem,przełożyć kremem.

Tagi:

jajko jajka