Sposób przygotowania:
Tort cappuccino
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wody.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie, spodem do góry. Zostawić na noc. Masa: Białą czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany, wymieszać. Wsypać cappuccino i ponownie wymieszać. Postawić na ogień i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa ( nie doprowadzić do wrzenia). Ostudzić ( przykryć folią) i odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjąć w lodówki i wstępnie ubić. Następnie dodawać po 1 zagęstniku i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki. Nasączenie: Z przygotowanych składników zaparzyć kawę i ostudzić ją zupełnie ( można dodać alkohol jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na paterę położyć pierwszy i zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć. Położyć ostatni krążek, nasączyć go i posmarować 2 łyżkami kremu( resztę odłożyć na dekorację i boki tortu). Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie tort uwolnić z obręczy i posmarować boki tortu a na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki ( na około 1/3 powierzchni). Dekoracja: Płatki z białej i ciemnej czekolady przełożyć do woreczka i kilka razy rozwałkować aby były mniejsze. Wymieszane płatki posypać na wierzchu tortu. Boki obsypać kawą i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Smacznego!
2milutka
monikaT83
marietta
zewa
edytaha
zbysiowa
Ewa
monikaT83