Sposób przygotowania:
Tort chałwowy.
Biszkopt: Całe jajka i cukier ubić na parze na gęstą masę. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao do ubitej masy jajecznej (przesiać przez sitko i lekko wymieszać). Wlać ciasto do dużej tortownicy i upiec (w kuchence elektrycznej na termo obiegu w temp. 160o około 40 min.) Masa chałwowa: Utrzeć mikserem margarynę z cukrem, a następnie dodawać po trochu pokruszoną chałwę i nadal ucierać na jednolitą masę. Gotową masę wstawić do lodówki (w tym czasie ubić śmietanę). Bita śmietana: Śmietanę z cukrem waniliowym ubić mikserem na sztywną masę. Biszkopt przekroić na 3 lub 4 części. Na pierwszą wykładamy masę chałową i na to wiśnie drylowane (wcześniej odsączone), a następne warstwy przekładamy bitą śmietaną.
bajtek