kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Tort cygański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

słodki torcik ;) na poprawę nastroju i nie tylko

Tort cygański Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort cygański

 

  • CIASTO:
  • 30dkg maku
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 6 jaj
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka cynamonu
  • pół łyżki kawy
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • CIASTO BEZOWE:
  • 1 duży blat bezowy (wielkości tortownicy)
  • KREM:
  • 3 szkl. mleka
  • 6 żółtek
  • 20dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny/ masła
  • gotowa polewa czekoladowa (deserowa)

Sposób przygotowania:

Tort cygański
Mak sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku i 2-3 razy zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, miodu, łyżce maku, szczypcie cynamonu i kawy. Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do utartej masy makowej, dodać mąkę ziemniaczana i sodę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 1 godziny (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i potem przeciąć na pół. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, cienkim strumieniem wlać 1 szkl mleka i ciągle mieszać dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. 2 szkl. mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać żółtka wymieszane z mlekiem i mąką. Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć z zimnym budyniem. 1 blat makowy posmarować połową kremu, nałożyć na to blat bezowy, potem drugą połowę kremu i przykryć drugim blatem makowym. Wierzch tortu i boki polać czekoladą . SMACZNEGO!
Tort cygański
zmielony mak dwu krotnie gotowy do uzycia
Tort cygański
ugotowany budyń i odstawiony do wystygnięcia
Tort cygański
gotowe ciasto makowe przełożone do torownicy