Sposób przygotowania:
Tort cygański
Mak sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku i 2-3 razy zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, miodu, łyżce maku, szczypcie cynamonu i kawy. Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do utartej masy makowej, dodać mąkę ziemniaczana i sodę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 1 godziny (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i potem przeciąć na pół. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, cienkim strumieniem wlać 1 szkl mleka i ciągle mieszać dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. 2 szkl. mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać żółtka wymieszane z mlekiem i mąką. Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć z zimnym budyniem. 1 blat makowy posmarować połową kremu, nałożyć na to blat bezowy, potem drugą połowę kremu i przykryć drugim blatem makowym. Wierzch tortu i boki polać czekoladą . SMACZNEGO!