agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Tort cytrynowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny tort także na twoje urodziny.

Tort cytrynowy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort cytrynowy.

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • krem :
  • 1 l bitej śmietany 36 %
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 5 łyżeczek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort cytrynowy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Dodać żółtka. Mąkę przesiać i również dodać do masy cały czas ubijając. Na koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i kakao. Biszkopt wylewamy na blachę w kształcie kwadrata .Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.Przekroić na 3 części. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Przekładać biszkopt. Udekorować według własnego uznania.
Tort cytrynowy.
Na zdjęciu ukazany jest czekoladowy biszkopt.
Tort cytrynowy.
Tak jak na zdjęciu każdy placek przekładamy biszkoptem.