Sposób przygotowania:
Tort cytrynowy z delikatną pianką
Jajka rozdzielić, białka ubić, wsyp 7 łyżek cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Kolejno dodawaj żółtka, wymieszaj. Wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę z cytryny, całość ponownie. Biszkopt piecz 25 minut w 175stC(na pergaminie), odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść. Sok z cytryny zagotuj z pozostałym cukrem, zdejmij z ognia. Do soku dodaj żelatynę. Następnie połącz trochę mleka i przygotowaną mieszankę. Wymieszaj z resztą zsiadłego mleka. Całość wstaw do lodówki na 30 minut. Truskawki oczyść, osusz, pokrój na połówki. Ubij na sztywno połowę śmietany, przełóż do tężejącego mleka. Wrzuć połowę truskawek, ostrożnie zmieszaj. Biszkopt przekrój w poprzek, rozsmaruj krem, przykryj drugim. Wstaw na 4 godz do lodówki. Resztę śmietany ubij, posmaruj tort, udekoruj truskawkami.
mamqa