blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Tort czekoladowo-gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny tort na każdą okazje.

Tort czekoladowo-gruszkowy

Składniki:

Tort czekoladowo-gruszkowy

 

  • 1,5 tabliczki pół gorzkiej czekolady (150 g)
  • 150 g masła lub margaryny
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 g mąki
  • 10 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zmielonych migdałów
  • puszka gruszek (ok. 850 g)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2l śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-gruszkowy
Tabliczkę czekolady rozkruszyć, włożyć do miski. Miskę umieścić na rondlu z gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć ze 150 g cukru, wbić jajka, wymieszać, dodać mąkę, kakao, proszek, rozpuszczoną czekoladę i migdały, dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C, wstawić ciasto. Piec 30-35 min. Ciasto wystudzić, ostrym nożem przekroić poziomo na dwa placki. Bok tortownicy wyłożyć pasem folii aluminiowej. Jeden placek włożyć do tortownicy. Gruszki osączyć z zalewy, dwie odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce przekroić, równomiernie rozłożyć na spodzie ciasta. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, dodać wino i 25 g cukru, wymieszać, przestudzić. Tężejącą galaretką zalać owoce na cieście, odstawić do zastygnięcia. Odpiąć bok tortownicy, zdjąć folię. cukrem waniliowym, 1/2 rozłożyć na gruszkach, przykryć drugim krążkiem ciasta. Pozostałą masą śmietanową posmarować wierzch i boki tortu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce. Odłożone gruszki pokroić w cząstki. Tort udekorować gruszkami, posypać startą czekoladą.