Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-gruszkowy
Tabliczkę czekolady rozkruszyć, włożyć do miski. Miskę umieścić na rondlu z gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć ze 150 g cukru, wbić jajka, wymieszać, dodać mąkę, kakao, proszek, rozpuszczoną czekoladę i migdały, dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C, wstawić ciasto. Piec 30-35 min. Ciasto wystudzić, ostrym nożem przekroić poziomo na dwa placki. Bok tortownicy wyłożyć pasem folii aluminiowej. Jeden placek włożyć do tortownicy. Gruszki osączyć z zalewy, dwie odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce przekroić, równomiernie rozłożyć na spodzie ciasta. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, dodać wino i 25 g cukru, wymieszać, przestudzić. Tężejącą galaretką zalać owoce na cieście, odstawić do zastygnięcia. Odpiąć bok tortownicy, zdjąć folię. cukrem waniliowym, 1/2 rozłożyć na gruszkach, przykryć drugim krążkiem ciasta. Pozostałą masą śmietanową posmarować wierzch i boki tortu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce. Odłożone gruszki pokroić w cząstki. Tort udekorować gruszkami, posypać startą czekoladą.