misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort czekoladowo - rabarbarowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniały tort z niespodzianką w środku na wyjątkowe okazje

Tort czekoladowo - rabarbarowy

Składniki:

Tort czekoladowo - rabarbarowy

 

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 6 kopiastych łyżek mąki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 750g rabarbaru
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki dżemu np. truskawkowy, poziomkowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Kilka kropel czerwonego barwnika

 

  • PONADTO
  • wiórki czekoladowe
  • listki czekoladowe
  • kwiatki
  • woda z cukrem do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - rabarbarowy
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do formy do pieczenia tortu "Tasty-Fill" serce. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 45 minut (próba patyczkiem).



Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy; gotować aż się rabarbar rozgotuje, dodać dżem. Tę masę zmiksować, wystudzić.


Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić aby spęczniała, następnie w gorącej kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę.


Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z zimnym rabarbarem, dodać żelatynę i dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać barwnik (krem ma mieć kolor jasno różowy).

Biszkopty lekko nasączyć napełnić kremem i gdy lekko stężeje złożyć. Wierzch i bok tortu posmarować kremem, ozdobić bok tortu wiórkami czekoladowymi. Na wierzch położyć różyczki i listki czekoladowe.

SMACZNEGO!