ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny tort ozdobiony wiśniami kandyzowanymi

Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym

 

  • 12 jajek,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 1,5 szkl. cukru,
  • 1,5 lyżeczki proszku,
  • kisiel czerwony,
  • 2 lyżeczki kakao,
  • puszka brzoskwiń,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • kostka masła lub margaryny,
  • krem czekoladowy i śmietankowy,
  • mleko do kremów,
  • migdały,
  • wiśnie kandyzowane,
  • kilka delicji

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym
Upiec trzy biszkopty, każdy z 4 jajek. Jasny biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, piec ok. 15 minut w temp. 160 C. Następny biszkopt przygotować tak samo-dodając kisiel w proszku a do trzeciego dodając kakao. każdy biszkopt pozostawic po upieczeniu do wystygnięcia.Ugotować budynie: proszek wymieszac w odrobibnie soku z brzoskwiń, do reszty soku dolać trochę wody, zagotować (można trochę dosłodzić), wlać mieszankę i ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć, dodawać budyń, po czym wymieszać z brzoskwiniami pokrojonymi w cząstki.Kremy tortowe ubić z mlekie, trochę schłodzić.Na biszkopt kakaowy wyłożyć masę brzoskwiniową, przykryć różowym biszkoptem, nałożyć krem czekoladowy, przykryć jasnym biszkoptem, boki i wierzch posmarować śmietankowym kremem, boki tortu posypać migdałami a wierzch udekorować delicjami i wiśniami kandyzowanymi
Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym
Na biszkopt kakaowy wyłożyć masę budyniową z brzoskwiniami
Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym
Na masę brzoskwiniową wyłożyć biszkopt różowy, na to krem czekoladowy
Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym
Na krem wyłożyć jasny biszkopt, posmarować kremem śmietankowym
Torcik z masą o smaku brzoskwiniowym
Boki tortu obsypać migdałami, wierzch udekorować, schłodzić i podawać.

Tagi:

jajko jajka