Madija
Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]
Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji
Tort czekoladowo-wiśniowy
Madija
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
ocena: 4/5 głosów: 5
Wspaniały tort, który każdemu zasmakuje;)
Składniki:
Tort czekoladowo-wiśniowy- Biszkopt jasny:
- 8 jajek
- 8 łyzek mąki
- 8 łyzek cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 4 łyzki cukru
- 2 łyzki kakao
- 3 łyzki maki
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 kostki masła
- Pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 2-3 łyzki soku z cytryny
- 3 łyzki spirytusu
- Dodatkowo:
- Szklanka wiśni z wisniówki
- Różowa posypka do tortów
- Powidła wiśniowe
- Poncz (2 łyzki spirytusu+ 3 łyzki wody)
mirkakropka
Pyza
Madija
yola
Wejdz w swoje przepisy i po prawej stronie zobaczysz taką ikonkę z lupą.To jest edycja.Tort wygląda super.Z niecierpliwością czekam na to jak się go robi.
Madija
Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Każdego biszkopta naponczować.
Masa:
Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 2 części (2/5 ma być jasna 3/5 ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować.
Przełożenie tortu:
Biszkopt jasny + ½ powideł + 1/3 masy ciemnej + porozrzucane wiśnie (pół szklanki) + biszkopt ciemny + ½ powideł + ½ masy jasnej + biszkopt jasny + ½ masy jasnej + dekoracja z ciemnej masy (1/3) i wiśni
Boki posmarować 1/3 masy ciemnej i odsypać posypka