Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z masą czekoladową. Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić. Pierwszy placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort. (Boki tortu obsypac okruchami biszkoptu powstałymi podczas przygotowania.)