LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Super czekoladowy tort na każde święto.

Tort czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • Biszkopt: jaja 6
  • cukier puder 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • Krem: żółtka 4
  • cukier puder 7 łyżek
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • masło roślinne 1 kubeczek (250 g)
  • Poncz: herbata czarna mocna 1,5 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • aromat rumowy lub arakowy (alkohol)
  • Polewa: gorzka czekolada 1 tabliczka
  • masło 1 łyżka
  • mleko 3-4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z masą czekoladową. Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić. Pierwszy placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort. (Boki tortu obsypac okruchami biszkoptu powstałymi podczas przygotowania.)
Tort czekoladowy
Przygotowanie masy czekoladowej do tortu.
Tort czekoladowy
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego na tort.
Tort czekoladowy
Wylewanie na blachę ciasta biszkoptowego.
Tort czekoladowy
Smarowanie kremem nasączonego ponczem biszkoptu.