anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Torcik jest czekoladowy choć nie jest zbyt słodki, można go zrobić na wiele okazji a dla dzieci należy zrezygnować z alkoholu.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń

Krem

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń
  • 200 g masła
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 kieliszki alkoholu

wierzch

  • Polewa czekoladowa
  • Kokos

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, i ubić na puch, zasypać cukrem i i ubić na lśniącą pianę dodać żółtka, mąkę przesianą z budyniem i z kakao wymieszać dokładnie ale delikatnie i przełożyć do tortownicy 28 cm piec około 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 4 części.

Krem Masło razem z margaryną i cukrem pudrem ubić lub utrzeć na puch,odłożyć 1/3 do dekoracji, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do masy, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać alkohol i wymieszać. Na mleku ugotować budyń i wystudzić połączyć z kremem.

Kremem przełożyć biszkopty i udekorować, na wierzch dać polewę czekoladową.A boki obsypać kokosem.