Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka,jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.25 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na trzy blaty, jeden włożyć do tortownicy z ruchomą obręczą. Wszystkie trzy blaty lekko nasączyć np. wodą z cukrem. Śmietanę ubić z cukrem , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Trochę masy odłożyć do dekoracji. Do czekoladowej śmietany cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną żelatynę, ubijać, gdy zacznie gęstnieć wylać jedną część na biszkopt i tak na przemian.Schłodzić. Po wyjęciu oblać stopioną czekoladą i udekorować wg uznania.
zuzi
teresa.rembiesa
ptychu
Smacznego!
Patrycja
dynia33c