kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny czekoladowy tort o aromacie pomarańczy.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • 1 kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 5 łyżek konfitury pomarańczowej

 

  • Dekoracja:
  • 4 tabliczki czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Margarynę ucieramy z cukrem.Wciąż ucierając wbijamy po jednym jajku.Powoli wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Dodajemy sok i skórkę pomarańczy,2 łyżki likieru i kakao.Miksujemy.Pieczemy 55 minut w temperaturze 180*C.Studzimy i przekrajamy na połowę.Smarujemy konfiturą składamy i wierzch skrapiamy resztą likieru.DEKORACJA-Połowę czekolady topimy razem z masłem i śmietaną.Polewamy tym tort i dokładnie smarujemy cały tort-także na boku.Resztę czekolady topimy i wylewamy na jakąś płaską powierzchnię tak by tworzyła cienka warstwę.Z tej czekolady strugamy fale.Tak by czekolada tworzyła małe zwinięte ruloniki.Układamy te ruloniki na torcie promieniście.Oprószamy cukrem pudrem.Smacznego!