agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

tort czekoladowy agusi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na urodziny ten tort bedzie najlepszy.

tort czekoladowy agusi

Składniki:

tort czekoladowy agusi

 

  • biszkopt:1 szkl. mąki pszennej,1/2szkl.mąki ziemniaczanej,1 szkl.cukru,6 jaj,4łyżki kakao,
  • krem:1 szkl. słodkiej śmietany 30 %,1szkl.cukru,1/2szkl. kakao,1kostka masła ,1kieliszki koniaku
  • polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady,4 łyżki masła,gwiazdki czekoladowe
  • syrop:1/3 szkl. wody,1/2 szkl. wody,1łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

tort czekoladowy agusi
Przygotować biszkopt.Białka ubić na sztywną piane,dodać cukier i ubijać jeszcze pięć minut,pod koniec dodać żółtka.Obie mąki i kakao wymieszać,przesiać do masy jajecznej i delikatnie połączyć.Przełożyć do tortownicy.Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni.Przygotować krem .Śmietanę zagotować z cukrem ,zmniejszyć ogień i gotować aż śmietana zrobi się szklista.Dodać kakao i cały czas mieszając pogotować jeszcze 5 minut.Ostudzić dodać masło i koniak.Zmiksować aż powstanie gładka masa.Zagotować składniki syropu i ostudzić.Biszkopt pokroić na trzy krążki.Każdy krążek skropić syropem i posmarować kremem,złożyć jeden na drugi,wysmarować boki i wstawić do lodówki.Sklarować masło do polewy i rozpuścić w nim czekoladę.Polewą oblać cały tort i dopóki polewa nie zastygnie do boków przykleić gwiazdki czekoladowe.