Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z malinami
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem,dodawać cukier, zmniejszyć obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem. Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części. Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić. Upiec kolejne dwa krążki ciasta. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladęroztopić w kąpieli wodnej, wlać do niej mleko skondensowane, dodać masło i aromat. Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż masa stanie się gęsty i kremowy. Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go marmoladą i 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i warstwą kremu. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu. Obłożyć je malinami. Przed pokrojeniem trzymać tort w lodówce, aby masa stężała.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem,dodawać cukier, zmniejszyć obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem. Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części. Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić. Upiec kolejne dwa krążki ciasta. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladęroztopić w kąpieli wodnej, wlać do niej mleko skondensowane, dodać masło i aromat. Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż masa stanie się gęsty i kremowy. Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go marmoladą i 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i warstwą kremu. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu. Obłożyć je malinami. Przed pokrojeniem trzymać tort w lodówce, aby masa stężała.