Jooootka

Jooootka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Tort czekoladowy z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Intensywnie czekoladowy tort.

Tort czekoladowy z malinami

Składniki:

Tort czekoladowy z malinami

 

  • CIASTO

 

  • 150 g czekolady gorzkiej

 

 

  • 180 g cukru i 30 g do ubicia białek

 

 

 

 

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • Krem:

 

  • 600 g czekolady pełnej gorzkiej

 

  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

 

 

 

  • 200 g marmolady malinowej (ewentualnie powideł malinowych)

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z malinami
PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem,dodawać cukier, zmniejszyć obroty miksera i dodać 2 jajka oraz 2 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem. Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem. Podzielić na 3 części. Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać pierwszą część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić. Upiec kolejne dwa krążki ciasta. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladęroztopić w kąpieli wodnej, wlać do niej mleko skondensowane, dodać masło i aromat. Ubijać przez chwilę na średniej prędkości, aż masa stanie się gęsty i kremowy. Na paterze położyć pierwszy blat tortu, posmarować go marmoladą i 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą marmoladą i warstwą kremu. Na wierzchu położyć trzeci blat tortu. Pozostałym kremem posmarować wierzch oraz boki tortu. Obłożyć je malinami. Przed pokrojeniem trzymać tort w lodówce, aby masa stężała.