Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z nalewką wiśniową
BISZKOPT: Czekoladę roztop w rondlu z masłem i kawą rozpuszczoną w 125 ml wody.Ostudź.Mąkę przesiej,dodaj sól,proszek do pieczenia,sodę,kakao i cukier.Wymieszaj.Jajka roztrzep mikserem i wymieszaj z maślanką.Połącz masę czekoladową,mąkę z dodatkami i masę z jajek.Przelej do formy o średnicy 20 cm,piecz 60 min.w temp. 160st.Ostudź,przekrój na 3 blaty. MUS CZEKOLADOWY: Zagotuj w rondlu wodę z cukrem i herbatą,przecedź przez gęste sito.Żółtka ubij do uzyskania pulchnej masy,stopniowo dodając przygotowany syrop.Rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną i mleczną czekoladę połącz z masą jajeczno - herbacianą i delikatnie wymieszaj,na końcu dodając ubitą śmietanę. POLEWA: W rondelku z grubym dnem podgrzej śmietanę z kawałkami czekolady,dodaj likier i mieszaj,aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy z resztą składników.Każdy blat biszkoptowy nasącz nalewką z wiśni i ułóż jeden na drugim,przekładając musem czekoladowo - herbacianym.Całość posmaruj polewą czekoladową i udekoruj wedle uznania.
marietta