marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort czereśniowy

Składniki:

Tort czereśniowy

 

Sposób przygotowania:

Tort czereśniowy
Czereśnie wypłukać, wypestkować sok, który pozostanie odlać. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodać bułkę tartą i skórkę cytrynową, wlać roztopione masło, likier, sok z czereśni. Na końcu ostrożnie dodać sztywną pianę z białek. Tortownicę wysmarować resztką masła i obsypać połową obranych ze skórki, grubo posiekanych migdałów. Wlać masę. Wierzch ciasta wygładzić, ułożyć na nim czereśnie, posypać resztą migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do wystygnięcia. Ciasto podawać na zimno, pokrojone jak tort. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Tagi:

jajko tarta jajka