Sposób przygotowania:
Tort dinozaur triceratops
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i łyżką octu (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką) Następnie ubijamy białka dodając stopniowo cukier, wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę. Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut. Studzimy Przygotowanie kremu: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość. Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną.Na koniec dodajemy spirytus. Wkładamy do lodówki Masa cukrowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy. Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder. Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką. Małą część odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym ( możecie użyć tylko brązowego lub tylko zielonego) Dodajemy znowu cukru pudru aby masa ponownie była zwarta. Wykonanie tortu: Odwracamy miskę do góry dnem i wyciągamy biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę. Przygotowujemy pater, talerz na którym będzie stał tort. Biszkopt kroimy na 3 części. Spodnią ( największą cześć układamy na w/w talerzu/paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu. Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu. Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła. Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język - smarujemy delikatnie pędzelkiem barwnikiem już zrobiony język. Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy. Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura. Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa. Przyklejamy lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:) Przyklejamy rogi i na środku nosa także. Oczy zrobione zostały z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejone zostały draże. W koło dinozaura rozsypujemy draże. * Gdy zostanie Wam biały nalot na masie cukrowej, usuniemy go para wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem.
agatka244
Agiatis
Dziękuję:)
mela25
edytaha
marietta
Agiatis
Dinozaur triceratops, moge dodac tylko jedno foto i wybrałam te, które pokazuje w miarę całość z bliska mozna popatrzeć na blogu;)
cherry
zbysiowa
darmiona
oszude
evita0007
Agiatis
Mnie też ale trwamy dalej przy dinozaurze - więc cicho sza;) bo się wyda;)
Bernadetta
Agiatis
Były opory,córka poprosiła o głowę więc po pierwszym cięciu reszta już poszła;)