Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Tort dinozaur triceratops

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Efektowny tort urodzinowy w kształcie sympatycznego dinozaura triceratopsa dla mojej córki.

Tort dinozaur triceratops

Składniki:

Tort dinozaur triceratops

 

  • Składniki:
  • Biszkopt:

 

  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do - 1 łyżeczka
  • masło do posmarowania misy - 1 łyżka

 

 

  • Krem:

 

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanki
  • masło - 2 kostki - 500 gramów
  • spirytus/wódka - 50 mililitrów
  • cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
  • czekolada gorzka - 400 gramów

 

  • Masa cukrowa:

 

  • cukier puder - 500gram
  • żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
  • glukoza - 1,5 łyżeczki
  • gorąca woda - 30ml

 

  • Dodatkowo:
  • Barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)
  • draże kolorowe

Sposób przygotowania:

Tort dinozaur triceratops
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i łyżką octu (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką) Następnie ubijamy białka dodając stopniowo cukier, wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę. Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut. Studzimy Przygotowanie kremu: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość. Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną.Na koniec dodajemy spirytus. Wkładamy do lodówki Masa cukrowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy. Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder. Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką. Małą część odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym ( możecie użyć tylko brązowego lub tylko zielonego) Dodajemy znowu cukru pudru aby masa ponownie była zwarta. Wykonanie tortu: Odwracamy miskę do góry dnem i wyciągamy biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę. Przygotowujemy pater, talerz na którym będzie stał tort. Biszkopt kroimy na 3 części. Spodnią ( największą cześć układamy na w/w talerzu/paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu. Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu. Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła. Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język - smarujemy delikatnie pędzelkiem barwnikiem już zrobiony język. Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy. Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura. Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa. Przyklejamy lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:) Przyklejamy rogi i na środku nosa także. Oczy zrobione zostały z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejone zostały draże. W koło dinozaura rozsypujemy draże. * Gdy zostanie Wam biały nalot na masie cukrowej, usuniemy go para wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem.