Sposób przygotowania:
Tort "Dwa Serca"
Biszkopt 1 stanowi podstawę wnętrza tortu. Z niego właśnie wycinamy serca. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku a następnie ocet wymieszany z wodą. Do masy jajecznej stopniowo dosypujemy obie przesiane mąki z proszkiem. Na koniec łączymy ciasto z czerwonym barwnikiem. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Analogicznie przygotowujemy ciasto na biszkopt kakaowy. Z czerwonego biszkoptu wycinamy serca, zostawiamy 3 do dekoracji. Do formy wlewamy odrobinę kakaowego ciasta, układamy serca w dwóch rzędach, zalewamy resztą. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Do reszty dodajemy wiórka i gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy budyń. Kiedy zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękką margarynę z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń. Do przygotowania nasączenia potrzebujemy soku z cytryny, który mieszamy z wodą i cukrem. Biszkopt przecinamy na dwie części. Dolną nasączamy, smarujemy dżemem, następnie kremem i nakładamy drugi biszkopt. Jego również nasączamy. Całość smarujemy kremem. Wiórka łączymy z barwnikiem wymieszanym w odrobinie wody. Pozostałe 3 serca smarujemy reszta kremu i obsypujemy je czerwonymi wiórkami. Układamy na górze.
marietta
sammakko
Dziękuję :)