Sposób przygotowania:
Tort Eli dla dorosłych
Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko,dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni C.Biszkopt upiec dzień wcześniej. Żelatynę rozpuścić100 ml gorącej wody i przestudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.Do ubitej śmietany wlewać żelatynę cienkim strumieniem,cały czas ubijając.Do śmietany dodać ajerkoniak i delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 placki.Wódkę wymieszać z wodą i aromatem.Placki biszkoptu skropić ponczem.Ma pierwszy placek wyłożyć około 1/4 kremu,przykryć drugim plackiem,znowu wyłożyć około 1/4 kremu i przykryć ostatnim plackiem.Boki i górę tortu posmarować kremem.Górę tortu udekorować ozdobnymi różyczkami i wiśniami z likieru.Tort włożyć do lodówki żeby krem stężał.Smacznego!
Natala1210
marietta