eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tort Eli dla dorosłych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny tort ajerkoniakowy,rozpływający się w ustach.

Tort Eli dla dorosłych

Składniki:

Tort Eli dla dorosłych

 

 

  • Masa:
  • 1 litr śmietany kremówki 30-36 %
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 6-7 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczalnej w gorącym płynie

 

  • Poncz:
  • 50 ml czystej wódki
  • 50 ml przegotowanej wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub arakowego

 

 

Sposób przygotowania:

Tort Eli dla dorosłych
Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko,dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni C.Biszkopt upiec dzień wcześniej. Żelatynę rozpuścić100 ml gorącej wody i przestudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.Do ubitej śmietany wlewać żelatynę cienkim strumieniem,cały czas ubijając.Do śmietany dodać ajerkoniak i delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 placki.Wódkę wymieszać z wodą i aromatem.Placki biszkoptu skropić ponczem.Ma pierwszy placek wyłożyć około 1/4 kremu,przykryć drugim plackiem,znowu wyłożyć około 1/4 kremu i przykryć ostatnim plackiem.Boki i górę tortu posmarować kremem.Górę tortu udekorować ozdobnymi różyczkami i wiśniami z likieru.Tort włożyć do lodówki żeby krem stężał.Smacznego!