WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort ferrero orzechowo - czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort ferrero na biszkopcie orzechowo - kakaowym, z czekoladowym kremem z wafelkami. Ten tort zdecydowanie wywołuje uśmiech na mojej twarzy bo cieszy już samym wyglądem, poza tym zawiera składniki podnoszące endorfiny.

Tort ferrero orzechowo - czekoladowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort ferrero orzechowo - czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 10 białek
  • 1szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 260g mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • Poncz:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru
  • ok. 300ml wody
  • Krem czekoladowy:
  • ok. 600ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • ok. 90g wafelków w mlecznej czekoladzie typu Princessa
  • Dodatkowo:
  • 100g czekolady mlecznej z drobnymi orzechami
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • ok. 150g mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Tort ferrero orzechowo - czekoladowy

ETAP 1:

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do rozpuszczenia cukru. orzechy wymieszać z mąką, bułką, proszkiem do pieczenia i kakao i wsypać do piany. Wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40-45minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Kawę z cukrem zalać gorącą wodą, wymieszać i wystudzić.
śmietanę podgrzać ale nie gotować. Gorącą śmietaną zalać połamaną na kawałki czekoladę. Po kilku minutach wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić w śmietanie. Śmietanę wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie ubić na sztywno. Odłożyć 2 łyżki kremu do dekoracji a resztę wymieszać z pokrojonymi na drobno wafelkami. Blaty biszkoptu ponczować kawą i smarować kremem Krem należy sobie podzielić aby starczyło na przełożenie i pokrycie wierzchu i boków tortu). Dodatkowo wierzch tortu polać mleczną czekoladą z orzechami rozpuszczoną w śmietanie. Z odłożonego kremu zrobić rozetki na wierzchu tortu. Boki dodatkowo obsypać zmielonymi orzechami.

Tort ferrero orzechowo - czekoladowy
Złożony tort ferrero obłożony mielonymi orzechami
Tort ferrero orzechowo - czekoladowy
Tort w trakcie składania zapięty obręczą tortownicy
Tort ferrero orzechowo - czekoladowy
Napar kawowy wystudzony do nasączania blatów biszkoptu
Tort ferrero orzechowo - czekoladowy
Pierwszy blat biszkoptu posmarowany kremem
Tort ferrero orzechowo - czekoladowy
Krem wafelkowy do przełożenia tortu