Sposób przygotowania:
Tort ferrero orzechowo - czekoladowyETAP 1:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do rozpuszczenia cukru. orzechy wymieszać z mąką, bułką, proszkiem do pieczenia i kakao i wsypać do piany. Wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40-45minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Kawę z cukrem zalać gorącą wodą, wymieszać i wystudzić.
śmietanę podgrzać ale nie gotować. Gorącą śmietaną zalać połamaną na kawałki czekoladę. Po kilku minutach wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić w śmietanie. Śmietanę wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie ubić na sztywno. Odłożyć 2 łyżki kremu do dekoracji a resztę wymieszać z pokrojonymi na drobno wafelkami. Blaty biszkoptu ponczować kawą i smarować kremem Krem należy sobie podzielić aby starczyło na przełożenie i pokrycie wierzchu i boków tortu). Dodatkowo wierzch tortu polać mleczną czekoladą z orzechami rozpuszczoną w śmietanie. Z odłożonego kremu zrobić rozetki na wierzchu tortu. Boki dodatkowo obsypać zmielonymi orzechami.
redakcja
WanilioweImprowizacj
redakcja napisał(a):