Sposób przygotowania:
Tort holenderski z wiśniami
1) Ciasto rozmroź, rozwałkuj na 3 równe krążki, jeden pokrój na 8 trójkątów. Wszystkie kawałki ciasta włóż do piekarnika. Piecz 10 min. w temp. 200 st. C. 2) Utrzyj 5 łyżek cukru pudru z wódką i łyżeczką dżemu. Gładkim lukrem posmaruj trójkąty ciasta. Odstaw do zastygnięcia. 3) Resztą dżemu posmaruj dwa krążki ciasta. Na jeden z nich załóż obręcz tortownicy. 4) Wiśnie osącz z kompotu. Płyn zagotuj z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szkl. wody. Wlej do kompotu. Mieszając, ponownie zagotuj. Włóż wiśnie. Lekko przestudzoną masę rozsmaruj na placku w tortownicy. 5) Ubij na sztywno 250 ml śmietanki, dodaj syrop wiśniowy. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach wody, dodaj do wiśniowej śmietanki, lekko schłodź. Krem rozsmaruj na masie wiśniowej. Przykryj drugim plackiem ciasta. 6) Ubij resztę śmietanki z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Odłóż 3/4 łyżki tej masy do dekoracji. Resztę wymieszaj z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Śmietankę wyłóż na ciasto. Przykryj trójkącikami ciasta z lukrem. Tort włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z tortownicy i udekoruj.Brzegi posmaruj śmietanką, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.