Sposób przygotowania:
Tort jagodowy
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia; delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Nadzienie: Jagody miksujemy. Z soku (kompotu) jagodowego, cukru i budyniu śmietankowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy dodajemy zmiksowane jagody. Całość mieszamy i studzimy. Śmietana bita: Dobrze chłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Odkładamy do dwóch miseczek po 3 łyżki bitej śmietany.Wystudzony biszkopt wyjmujemy tortownicy i kroimy na 3 placki. Górny placek kładziemy na paterze w ten sposób, że góra jest dołem. Nasączamy wodą. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dookoła śmietanę tworząc 2 koła. Między śmietanę kładziemy świeże jagody (kilkanaście najdorodniejszych zostawiamy do dekoracji kwiatków) i wykładamy nadzienie jagodowe; kładziemy drugi krążek biszkoptu i postępujemy tak samo jak przy pierwszym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem tak aby spód ciasta był górą, nasączamy. Do środka tortu zużywamy ½ bitej śmietany. Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu. Powierzchnie wyrównujemy. Barwimy śmietanę w miseczkach na zielono i różowo. Z kolorowej śmietany na wierzchu tortu robimy kwiatki i listki. Do wewnątrz każdego kwiatka dajemy jagodę. Boki tortu obsypujemy płatkami czekoladowymi. SMACZNEGO!
iziona
marietta
marietta