misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tort jagodowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały tort jagodowy z bitą śmietaną na uroczystość rodzinną...

Tort jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort jagodowy

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 7 kopiastych łyżek cukru
  • 6 kopiastych łyżek mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 350 ml soku jagodowego (kompot)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 80 g cukru
  • 250 g jagód
  • BITA ŚMIETANA:
  • 1 l śmietany kremówki
  • 4 śmietan-fix
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Barwniki w żelu: czerwony, zielony
  • PONADTO:
  • ok. ¾ szklanki wody przegotowanej i przestudzonej do nasączenia
  • 200 g jagód
  • Płatki czekoladowe

 

 

Sposób przygotowania:

Tort jagodowy
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia; delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Nadzienie: Jagody miksujemy. Z soku (kompotu) jagodowego, cukru i budyniu śmietankowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy dodajemy zmiksowane jagody. Całość mieszamy i studzimy. Śmietana bita: Dobrze chłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Odkładamy do dwóch miseczek po 3 łyżki bitej śmietany.Wystudzony biszkopt wyjmujemy tortownicy i kroimy na 3 placki. Górny placek kładziemy na paterze w ten sposób, że góra jest dołem. Nasączamy wodą. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dookoła śmietanę tworząc 2 koła. Między śmietanę kładziemy świeże jagody (kilkanaście najdorodniejszych zostawiamy do dekoracji kwiatków) i wykładamy nadzienie jagodowe; kładziemy drugi krążek biszkoptu i postępujemy tak samo jak przy pierwszym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem tak aby spód ciasta był górą, nasączamy. Do środka tortu zużywamy ½ bitej śmietany. Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu. Powierzchnie wyrównujemy. Barwimy śmietanę w miseczkach na zielono i różowo. Z kolorowej śmietany na wierzchu tortu robimy kwiatki i listki. Do wewnątrz każdego kwiatka dajemy jagodę. Boki tortu obsypujemy płatkami czekoladowymi. SMACZNEGO!
Tort jagodowy
Przygotowujemy kakaowy biszkopt - jest to podstawa tortu...
Tort jagodowy
na soku jagodowym gotujemy budyń i do gąrącego budyniu dodajemy zmiksowane jagody, mieszamy...
Tort jagodowy
na pierwszy krązek biszkoptowy wykładamy w okręgach bitą śmietanę i nadzienie jagodowe...
Tort jagodowy
na górze tortu z kolorowej śmietany robimy kwiatki i liście; bok obsypujemy płatkami czekoladowymi...