Sposób przygotowania:
Tort jogurtowo morelowy
1 . Masło i oba cukry ubij na masę . Wbij do niej jajka i wymieszaj . Dodaj kandyzowane owoce , mąkę i proszek. Powoli wlej mleko . 2 . Do oprószonej mąką tortownicy wlej ciasto . Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut . 3 . Do oleju kokosowego dodaj 3 łyżki wody i sok z cytryny . Wsyp 20 dag cukier puder , wymieszaj , zagotuj . Dodaj resztę cukru pudru . Masę podziel na pół . 4 . Do pierwszej dodaj kilka kropli barwnika i wymieszaj , do drugiej kilka kropli więcej , aby lukier był ciemniejszy . 5 . Rozpuść żelatynę . Dodaj 3 łyżki jogurtu , śmietanę . Całość wymieszaj . Ciasto przekrój wzdłuż na pół . Dół zalej ciemniejszym lukrem i posmaruj masą jogurtową . Wstaw do lodówki . Gdy stężeje , wyłóż konfiturę i połóż drugą część zalaną jaśniejszym lukrem . Tort odstaw do lodówki . Z reszty ciemnego lukru zrób kwiatki . Gdy zastygną , poukładaj je na torcie i , jeśli lubisz , udekoruj listkami mięty .