jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort jogurtowo- pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort jogurtowo- pomarańczowy polecany na każdą porę roku

Tort jogurtowo- pomarańczowy

Składniki:

Tort jogurtowo- pomarańczowy

 

  • SPÓD CIASTA:
  • 8 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia- szczypta
  • tłuszcz- do formy
  • KREM I DEKORACJA:
  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 6 dag cukru
  • 15 łyżeczek żelatyny
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Tort jogurtowo- pomarańczowy
SPÓD CIASTA:

Utrzeć masło z curem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Posmarować odrobiną tłuszczu. Wyłożyć ciasto, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.

Piec około 15 minut w temp. 175 stop. C.

Zmieszać 1 szklankę soku pomarańczowego z jogurtem naturalnym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 12 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wstawić przygotowaną masę do lodówki. Kiedy lekko zastygnie, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wyłożyć masę na przestudzony spód- brzeg tortownicy powinien być cały czas zapięty, wyrównać powierzchnię. Wstawić tort na 30 minut do lodówki. Rozpuścić w drugiej szklance soku pomarańczowego resztę żelatyny, sok w tym celu podgrzać w rondelku. Sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć i obrać ze skórki, tak aby biały nalot całkowicie usunąć. Pokroić pomarańczę w plasterki, rozłożyć na dobrze zastygniętym kremie. Polać tort sokiem, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kroić dopiero, gdy zastygnie.