Sposób przygotowania:
Tort jogurtowo- pomarańczowy
SPÓD CIASTA:
Utrzeć masło z curem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Posmarować odrobiną tłuszczu. Wyłożyć ciasto, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut w temp. 175 stop. C.
Zmieszać 1 szklankę soku pomarańczowego z jogurtem naturalnym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 12 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wstawić przygotowaną masę do lodówki. Kiedy lekko zastygnie, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wyłożyć masę na przestudzony spód- brzeg tortownicy powinien być cały czas zapięty, wyrównać powierzchnię. Wstawić tort na 30 minut do lodówki. Rozpuścić w drugiej szklance soku pomarańczowego resztę żelatyny, sok w tym celu podgrzać w rondelku. Sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć i obrać ze skórki, tak aby biały nalot całkowicie usunąć. Pokroić pomarańczę w plasterki, rozłożyć na dobrze zastygniętym kremie. Polać tort sokiem, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kroić dopiero, gdy zastygnie.
Utrzeć masło z curem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Posmarować odrobiną tłuszczu. Wyłożyć ciasto, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut w temp. 175 stop. C.
Zmieszać 1 szklankę soku pomarańczowego z jogurtem naturalnym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 12 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wstawić przygotowaną masę do lodówki. Kiedy lekko zastygnie, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wyłożyć masę na przestudzony spód- brzeg tortownicy powinien być cały czas zapięty, wyrównać powierzchnię. Wstawić tort na 30 minut do lodówki. Rozpuścić w drugiej szklance soku pomarańczowego resztę żelatyny, sok w tym celu podgrzać w rondelku. Sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć i obrać ze skórki, tak aby biały nalot całkowicie usunąć. Pokroić pomarańczę w plasterki, rozłożyć na dobrze zastygniętym kremie. Polać tort sokiem, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kroić dopiero, gdy zastygnie.