Sposób przygotowania:
Tort kakaowo - śmietanowy
Najpierw przygotowujemy galaretki- każdą rozrobić w ilości wody zmniejszonej o połowę w jakimś naczyniu tak, żeby po stężeniu galaretki nie były zbyt grube. Będą potrzebne do wycięcia kwiatków. Już po stężeniu galaretek wycinamy nożykiem z zielonej listki, a z czerwonej (może być inny kolor) płatki kwiatków. Z tak przygotowanych galaretek można tez robić różne dowolne wzory na torcie. BISZKOPT : Pieczemy biszkopt kakaowy : Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko mieszając. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i przekładamy masą śmietanową. MASA ŚMIETANOWA : Śmietanę ubijamy, dodając cukier i śmietan fixy. Gotowym kremem śmietanowym przekładamy tort, smarujemy wierzch i boki tortu. Tort przyozdabiamy wyciętymi z galaretek kwiatkami i listkami, środki robimy z rodzynek. Gotowy tort wstawimy do lodówki. SMACZNEGO :)
evita0007