ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort choć wydaje się być skomplikowany jest prosty do zrobienia choć czasochłonny ale ten smak.. bajka

Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą

 

  • Na biszkopt w tortownicy 20 cm
  • biszkopt: 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • beza: 2 białka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu z wina białego
  • pół szklanki cukru
  • masa:
  • 0,7 l śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • masa karmelowa gotowa z puszki
  • brzoskwinie z puszki
  • poncz: pół szklanki wody, pół szklanki soku z brzoskwiń z puszki i 50 ml alkoholu
  • do ozdobienia: wiórki czekoladowe, płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą
Biszkopt i bezę możemy zrobić dzień wcześniej- ja tak właśnie zrobiłam. Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę i odkładam. Potem żółtka ucieram z cukrami na puszystą masę, dodaję mąkę przesianą i proszek a potem delikatnie łączę z białkami. Piekę pół godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu dzielę na 3 części. Beza: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, jeszcze ubijam ok. 5 minut a potem dodaję mąkę i ocet. Na papierze pergaminowym rysuję kółko od dna tortownicy ale zostawiam od okręgu ok. pół cm bo beza się "rozleje" w czasie suszenia. Wstawiam do ciepłego piekarnika po pieczeniu biszkopta, suszę godzinę w ok 120 stopniach. masa: ubijam śmietanę ze śmietanfixami na bitą. masę karmelową wstawiam z puszką nieotwartą do gorącej wody na kilka minut, to będzie łatwiej rozsmarować. Pierwszy blat biszkopta kładziemy na talerz, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy na to bitą śmietanę i karmel (ok. 2 łyżki). Na to 2 blat, nasączamy, na to bita i pokrojone brzoskwinie, na to 3 blat i znów poncz, bita, karmel (też 2 łyżki), na to beza i cieniutko warstwa bitej śmietany na bezie i po bokach.Ozdabiamy i wstawiamy na min. pół godziny do lodówki.
Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą
biszkopt i bezę można zrobić dzień wczesniej. Biszkopt dzielę na 3 części
Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą
biszkopt nasączamy, a potem nakładamy bitą śmietanę i karmel
Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą
2 warstwa to bita śmietana i pokrojone brzoskwinie, na to 3 warstwa bita+karmel
Tort karmelowo- bezowo- owocowy z bitą
Jeśli beza wyjdzie za duża, trzeba ją lekko podocinać, kładziemy ją na górę i smarujemy bitą śmietaną