Sposób przygotowania:
Tort kawowo - kokosowy
Biszkopt kawowy: Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Biszkopt kokosowy: Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę.Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
Przełożenie: Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem. Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi lub wiórkami.
Biszkopt kokosowy: Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę.Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
Przełożenie: Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem. Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi lub wiórkami.
zbysiowa
julcia12437
Sarenka
julcia12437
Zgadzam się z Tobą Sarenko, torcik piękny, przepis dodaję do ulubionych i pozostawiam wielką 5 !! :)
edytaha
aliss06