lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Tort kawowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ubić białka, dodać jajka i cukier, wsypać obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia ...

Tort kawowy

Składniki:

Tort kawowy

 

 

 

  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 3/4 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu rumowego

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowy

Ubić białka, dodać jajka i cukier, wsypać obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia (można dodać dwie łyżki gorącej wody zmieszanych z łyżeczką soku z cytryny, wtedy biszkopt nie opadnie). Piec w temp. 180 stopni C. w małej tortownicy. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. 5 łyżek mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkami i cukrem. Resztę mleka zgotować, wlać masę jajeczną i budyń chwilkę gotować ciągle mieszając. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować z orzechami, stopniowo dodawać wystudzony budyń i kawę. Blaty ciasta nasączać wodą zmieszaną z aromatem rumowym i przekładać kremem. Dowolnie udekorować.