rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tort kawowy z masą mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Torcik powstał z myślą o moich urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:) Masa jest lekka i dzięki wiśniom troszkę kwaskowa.

Tort kawowy z masą mascarpone

Składniki:

Tort kawowy z masą mascarpone

 

  • Tortownica 24cm

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej

 

  • Masa:
  • 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml)
  • 2 serki mascarpone (250ml każdy)
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.)
  • Chrupki w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg)

 

  • Tabliczka czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort kawowy z masą mascarpone
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli mamy taką możliwość. Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy na 3 części. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy chrupkami w czekoladzie i startą czekoladą.