BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort komunijny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przedstawiam Wam tort komunijny, który zrobiłam dla Tomka. Tomek i rodzice bardzo zadowoleni, a torcik pyszny o smaku śmietankowo -serowym.

Tort komunijny Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Tort komunijny

 

 

  • Poncz;
  • woda ciepła 1/2 szkl,
  • cukier 3 łyżki ,
  • sok z 1/2 cytryny

 

  • Krem śmietankowy gotowy 1 op,
  • mleko 300 ml,

 

  • Krem śmietankowo - serowy;
  • śmietana kremóka 30 % - 1,200 ml,
  • serek mascarpone 500 g,
  • cukier puder 4 - 5 łyżek,
  • śmietan fix 3 op,

 

  • Dodatkowo;
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • konfitura wiśniowa około 400 g,
  • perełki cukrowe srebrne,
  • ozdoby z masy cukrowej,

Sposób przygotowania:

Tort komunijny
Biszkopt upieczony z 9 jaj.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut a najlepiej do suchego patyczka.

Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty.

Poncz;

Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.

Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.

Krem śmietankowo - serowy:

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone ,a następnie z pozostałą śmietaną.

Składanie tortu.

Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki.

Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka.

Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.

Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.

Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty),oraz udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami.( jak widać na torcie).

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Tort komunijny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę
Tort komunijny
Do ubitej sztywnej piany dodawać stopniowo cukier oraz żółtka
Tort komunijny
Następnie przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia
Tort komunijny
Delikatnie drewnianą łyżką wmieszać w masę jajeczną
Tort komunijny
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Tort komunijny
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając śmietan fix
Tort komunijny
Następnie śmietanę połączyć z serkiem mascarpone
Tort komunijny
Składać według przepisu
Tort komunijny
Udekorować