Sposób przygotowania:
Tort komunijny
Biszkopt upieczony z 9 jaj.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty.
Poncz;
Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.
Krem śmietankowo - serowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone ,a następnie z pozostałą śmietaną.
Składanie tortu.
Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki.
Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka.
Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty),oraz udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami.( jak widać na torcie).
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty.
Poncz;
Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.
Krem śmietankowo - serowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone ,a następnie z pozostałą śmietaną.
Składanie tortu.
Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki.
Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka.
Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty),oraz udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami.( jak widać na torcie).
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Dzięki Magda;)
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Był pyszny dziękuję;)