Sposób przygotowania:
Jabłkowy tort królewski
Z podanych składników zagnieść ciasto. (Dość ciężko się wyrabia)Gdy ciasto będzie już gotowe, zapakować w folię spożywczą i wstawić do lodówki. W między czasie przygotujemy masę jabłkową.
Należy umyć i obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
W dużym garnku zagodować 500ml wody, dodając cukier i cynamon (wg własnego uznania) i zagotować, a w pozostałej części wody rozpuścić kisiele. Ugotować kisiel, dając na koniecu pokrojone jabłka. Chwilę pogotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć kuchenkę i przykryć garnek. (Jabłka teraz zmiękną, a masa zrobi się trochę luźniejsza).
Wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na dużej (np 30cm) tortownicy lub blasze. Podpiec ciasto w piekarniku w temperaturze 160 st. (lub z termoobiegiem 140 st.) przez 20 min. Następnie nałożyć masę jabłkową i wstawnić ponownie do piekarnika na ok. 40 min , zwiększając temp. do 180st. (160 st). (Zbyt krótkie pieczenie lub brak podpieczenia spodu spowoduje zsurowienie ciasta na drugi dzień. Kisiel powinien tworzyć delikatną zbitą skorupkę, a wystające jabłka powinny być mocno przyrumienione.)
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie ubić śmietanę z fixami i cukrem pudrem. Posmarować grubo ciasto i opruszyć cukrem cynamonowym (lub cukrem waniliowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki cynamonu)
Należy umyć i obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
W dużym garnku zagodować 500ml wody, dodając cukier i cynamon (wg własnego uznania) i zagotować, a w pozostałej części wody rozpuścić kisiele. Ugotować kisiel, dając na koniecu pokrojone jabłka. Chwilę pogotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć kuchenkę i przykryć garnek. (Jabłka teraz zmiękną, a masa zrobi się trochę luźniejsza).
Wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na dużej (np 30cm) tortownicy lub blasze. Podpiec ciasto w piekarniku w temperaturze 160 st. (lub z termoobiegiem 140 st.) przez 20 min. Następnie nałożyć masę jabłkową i wstawnić ponownie do piekarnika na ok. 40 min , zwiększając temp. do 180st. (160 st). (Zbyt krótkie pieczenie lub brak podpieczenia spodu spowoduje zsurowienie ciasta na drugi dzień. Kisiel powinien tworzyć delikatną zbitą skorupkę, a wystające jabłka powinny być mocno przyrumienione.)
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie ubić śmietanę z fixami i cukrem pudrem. Posmarować grubo ciasto i opruszyć cukrem cynamonowym (lub cukrem waniliowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki cynamonu)