maggy00

maggy00

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jabłkowy tort królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z masą jabłkową przykryte bitą śmietaną

Jabłkowy tort królewski

Składniki:

Jabłkowy tort królewski

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka

 

  • Masa jabłkowa:
  • ok. 2 kg jabłek
  • 2 kisiele o smaku jabłkowym
  • ok. 2 czubatych łyżek cukru (może być waniliowy)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 700 ml wody

 

  • Dodatkowo:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 fixy (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • cukier cynamonowy lub cukier waniliowy ze szczyptą cynamonu
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowy tort królewski
Z podanych składników zagnieść ciasto. (Dość ciężko się wyrabia)Gdy ciasto będzie już gotowe, zapakować w folię spożywczą i wstawić do lodówki. W między czasie przygotujemy masę jabłkową.

Należy umyć i obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

W dużym garnku zagodować 500ml wody, dodając cukier i cynamon (wg własnego uznania) i zagotować, a w pozostałej części wody rozpuścić kisiele. Ugotować kisiel, dając na koniecu pokrojone jabłka. Chwilę pogotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć kuchenkę i przykryć garnek. (Jabłka teraz zmiękną, a masa zrobi się trochę luźniejsza).

Wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na dużej (np 30cm) tortownicy lub blasze. Podpiec ciasto w piekarniku w temperaturze 160 st. (lub z termoobiegiem 140 st.) przez 20 min. Następnie nałożyć masę jabłkową i wstawnić ponownie do piekarnika na ok. 40 min , zwiększając temp. do 180st. (160 st). (Zbyt krótkie pieczenie lub brak podpieczenia spodu spowoduje zsurowienie ciasta na drugi dzień. Kisiel powinien tworzyć delikatną zbitą skorupkę, a wystające jabłka powinny być mocno przyrumienione.)


Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie ubić śmietanę z fixami i cukrem pudrem. Posmarować grubo ciasto i opruszyć cukrem cynamonowym (lub cukrem waniliowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki cynamonu)