Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort ''Królowa Saby''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Poczułem już nadchodzące święta i zrobiłem czekoladowo-migdałowy tort w Bożonarodzeniowej aranżacji.

Tort ''Królowa Saby''

Składniki:

Tort ''Królowa Saby''

 

  • 0,5szkl mąki
  • 0,5szkl mielonych migdałów
  • 0,5szkl cukru
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 90g czekolady mlecznej
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki kakao
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 60g czekolady mlecznej
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek masła
  • szczypta kawy
  • łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Tort ''Królowa Saby''
Masło utrzyj z żółtkami i delikatnie dodawaj ciepłą czekoladę, białka ubij z cukrem na puszystą pianę po czym delikatnie połącz z masą czekoladową i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z kakaem i mielone migdały. Ciasto piecz w 180stop przez 30min. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, do płynnej czekolady dodawaj po łyżce masła, kiedy masa będzie jednolita i błyszcząca dopraw ją kawą i rumem. Gotowy krem odstaw do lekkiego stężenia i smaruj nim wierzch ciasta.