Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort krówkowo-wisniowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszny tort, troche pracochłonny ale się opłąca:)

Tort krówkowo-wisniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort krówkowo-wisniowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 7 jajek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rozpuszczonej Kasi
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżkimaki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rozpuszczonej Kasi
  • 2 łyżki kakao
  • Masa biała:
  • 0,3 l smietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Masa ciemna:
  • 400 ml masy krówkowej
  • 1 kostka Kasi
  • Masa wiśniowa:
  • 0,5 kg wiśni
  • Cukier zelujący
  • Reszta:
  • Czekolada gorzka

 

Sposób przygotowania:

Tort krówkowo-wisniowy
Biszkopt jasny: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i Kasię. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przecią na pól. Biszkopt ciemny: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem, kakao i Kasię. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Masa biała: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Masa ciemna: Kasię utrzec na puch. Dodawac stopniowo po łyżce masy krówkoej cały czas miksując aż do całkowitego połączenia. Masa: Wiśnie umyc i wydrylowac. Rozgotowac je na małym ogniu. Dodac cukier zelujący i jeszcze chwilę podgotowac. Ostudzic. Czekoladę zetrzec na grubych oczkach. Przełozenie: biszkopt jasny+masa jasna+wiśnie+masa krówkowa+biszkopt ciemny+ masa jasna+wiśnie+masa krówkowa+biszkopt jasny+masa biała+ udekorowac resztą wiśni w zelatynie i posypac startą czekoladą
Tort krówkowo-wisniowy
Etap 1