Sposób przygotowania:
Tort kukułka - pysznyCiasto
Ciasto ciemne
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku. Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot. Dalej robimy już ręcznie, mieszając plastikową lub drewnianą łopatką. Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto. W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy. Zimne kroimy na dwa blaty- jeżeli góra jest wypukła to ja obracam ciasto do góry dnem.
Ciasto jasne
Postępujemy dokładnie tak samo jak w/w, tylko bez kakao. Po ostudzeniu wyrównujemy górę- jeżeli trzeba, oczywiście :)
Masa
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, zagotowujemy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i żelatynę.
Poncz czekoladowy
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier,kawę i czekoladę połamaną na kawałki. Ja wyłączam gaz i odstawiam garnuszek na chwile, czekolada i tak się rozpuści. Alkohol dodaje się do zimnego ponczu.
Polewa
W garnuszku umieszczamy palmę i resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy razem przez kilka minut. Polewa jest dość gęsta i przestudzoną trudno się rozprowadza po cieście- ale się da, a gorąca rozpuszcza masę.
Składanie ciasta
1- Na dół dajemy ciasto ciemne, ponczujemy, wykładamy połowę śmietany- wygładzamy.
2-nakładamy ciasto jasne, ponczujemy i nakładamy pozostałą masę z śmietany.
3- na górę dajemy ciasto ciemne, nasączamy go resztą ponczu.
4- polewa
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
Alex_M
reanja