reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort kukułka - pyszny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny!! Mało słodki, puszysty i mocno czekoladowy. W wersji oryginalnej jest alkohol, którego ja nie dodaję.

Tort kukułka - pyszny

Składniki:

Tort kukułka - pyszny

Ciasto ciemne:

  • 4 jaja M

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1 płaska łyżeczka do pieczenia

 

  • 1 czubata łyżka kakao

 

 

 

ciasto jasne

  • 3 jaja M

 

 

  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Masa

 

  • 1-2 łyżki cukru pudru

 

 

  • 6 łyżek zimnej wody

 

 

 

Poncz czekoladowy

  • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • 1/2 szklanki wody

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

  • 1 1/2 łyżki cukru

 

  • 2 kieliszki wódki- ja omijam, ale może ktoś zechce dodać :)

 

 

 

Polewa

  • 1/2 kostki palmy

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tort kukułka - pyszny

Ciasto

Tort kukułka - pyszny
ciasta przygotowujemy tak samo, ale rozcinamy tylko ciemne

Ciasto ciemne
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku. Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot. Dalej robimy już ręcznie, mieszając plastikową lub drewnianą łopatką. Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto. W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy. Zimne kroimy na dwa blaty- jeżeli góra jest wypukła to ja obracam ciasto do góry dnem.
Ciasto jasne
Postępujemy dokładnie tak samo jak w/w, tylko bez kakao. Po ostudzeniu wyrównujemy górę- jeżeli trzeba, oczywiście :)

Masa

Tort kukułka - pyszny
Zelatyna dość szybko tężeje, dlatego masę przygotowujemy tuż przed przełożeniem

Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, zagotowujemy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i żelatynę.

Poncz czekoladowy

Tort kukułka - pyszny
ciaso nasączamy zimnym ponczem

Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier,kawę i czekoladę połamaną na kawałki. Ja wyłączam gaz i odstawiam garnuszek na chwile, czekolada i tak się rozpuści. Alkohol dodaje się do zimnego ponczu.

Polewa

Tort kukułka - pyszny
polewę musimy lekko przestudzić

W garnuszku umieszczamy palmę i resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy razem przez kilka minut. Polewa jest dość gęsta i przestudzoną trudno się rozprowadza po cieście- ale się da, a gorąca rozpuszcza masę.

Składanie ciasta

Tort kukułka - pyszny

1- Na dół dajemy ciasto ciemne, ponczujemy, wykładamy połowę śmietany- wygładzamy.
2-nakładamy ciasto jasne, ponczujemy i nakładamy pozostałą masę z śmietany.
3- na górę dajemy ciasto ciemne, nasączamy go resztą ponczu.
4- polewa
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc