Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Tort makaronowy z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Fajnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje...

Tort makaronowy z parmezanem

Składniki:

Tort makaronowy z parmezanem

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 lyżeczka cukru
  • 2 lyżki śmietany
  • 2 lyżki masla
  • cebula
  • 4 jajka
  • 30 dkg makaronu
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka groszku
  • 5 dkg bryndzy
  • 3 lyżki parmezanu
  • 1 lyżka przecieru pomidoroewgo

Sposób przygotowania:

Tort makaronowy z parmezanem
Z mąki, jajka, margaryny, cukru , śmietany i szczypty soli zanieść ciasto. Tortownicę wysmarować maslem i wylożyć ciastem dno i boki (część ciasta zostawić). Nakluć widelcem i i upiec na rumiano w temperaturze ok. 220 st.C. Cebulę obrać, posiekać i poddusić na oleju, dodać groszek i odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować,odcedzić przelać zimną wodą, Cebulę z groszkiem polączyć z makaronem, przecierem pomidorowym, 2 ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami, bryndzą i parmezanem. Dusić na patelni 2-3 minuty. Masę nalożyć do tortownicy, posypać wiórkami masla i nakryć pozostawionym ciastem. Posmarować jajkiem po wierzchu. Piec 15-20 minut.