Sposób przygotowania:
Tort makowo-pomarańczowy
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę, i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder a na końcu, cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku i aromat migdałowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Dno tortownicy ( 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując, dolewać mleko. Przekrojone krążki nasączyć wodą z rumem. 2 pomarańcze obrać i wyfiletować. Krążek ciasta posmarować 1/3 masy, powtykać kawałki pomarańczy, przykryć kolejnym krążkiem. Czynność powtórzyć. Tort posmarować resztą masy (część można odłożyć do dekoracji). Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami ostatniej pomarańczy. Schłodzić.
marietta
Hrabina w kuchni
marietta
joana30
zbysiowa
alaaa