agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort makowy-------- tort makowy

tort makowy

Składniki:

tort makowy

 

  • Ciasto makowe:
  • 3 szklanki maku
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • 12 jajek
  • 70 g startych biszkoptów
  • 50 g czekolady
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 500 g masła
  • 20 g czekolady
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

tort makowy
Ciasto makowe: mak sparzyć i zemleć. 6 białek ubić na sztywno. Dodawać po jednym z sześciu żółtek i łyżce cukru. Ubijać na parze. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pulchnej masy dodać połowę wszystkich składników, lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób, drugie ciasto.
Masa czekoladowa: cukier zalać ¼ szklanki wody. Ugotować syrop. Dodać startą czekoladę i kakao. Jaja i żółtka ubić. Zalać wrzącym syropem. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimnej masy.
Tort makowy: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą czekoladową.