Sposób przygotowania:
Tort makowy z kremem kawowym
PRZYGOTOWANIE: Najlepiej żeby mak kupić już ugotowany. A jeżeli kupujemy surowy,musimy ok 1 godz go gotować na małym ogniu.Później wysypujemy go na bardzo drobne sitko i czekamy aż ostudzenie. Następnie musimy go zmielić aż trzy razy,żeby mak był miałki .Do metalowego naczynie wbijamy jajka i cukier a następnie musimy delikatnie podgrzać i miksować aż powstanie kremowa masa .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem.A na samym końcu posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni . KRAM : Masło rozetrzeć na gładką masę. Jajka z cukrem podgrzać i miksować aż powstanie kremowa masa .Jak jajka będą już zimne dodajemy wcześniej roztarte masło i delikatnie mieszać. Kawę rozpuści w dwóch łyżeczkach wody. . Do miski z kremem dajemy alkohol i wywar z kawy. I dokładnie wymieszać .Zimnego biszkopta kroimy na trzy części i przekładamy go kremem,można go nasączyć herbatą albo alkoholem jak kto lubi. Dekoracja torta według uznania.
Sarenka
Henia
robertjankopp