jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort makowy z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny kolorowy tort z owocami i makiem

Tort makowy z morelami

Składniki:

Tort makowy z morelami

 

  • CIASTO MAKOWE:
  • 7 dag maku
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz- do formy
  • NADZIENIE I DEKORACJA:
  • 1 puszka moreli 850 ml
  • 3 pojemniki po 20 dag śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:

Tort makowy z morelami
CIASTO:

Zagotować mak w 1,5 szklanki wody. Zmniejszyć ogień, gotować mak jeszcze 20 minut. Dokładnie osączyc na gęstym sitku. Przekrecić przez maszynkę. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Dodać przetarty mak- 1 łyżkę odłożyć. Ubić na sztywno białko, wymieszać z masą. Tortownicę o śred. 28 cm wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem. Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z tortownicy, usunąć pergamin, zostawić ciasto do ostygniecia.

Osączyć morele, syrop zlać. 3 połówki pokroić na cząstki, odłożyć do dekoracji. 8 połówek zmiksować z 3/4 szklanki syropu, 1 łyżką cukru i skórką z cytryny. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić. Przekroić ciasto na pół, wokół dolnej cześci zapiąć brzeg tortownicy. Skropić spód wiśniówką. Ubić 20 dag śmietany kremówki, wymieszac z lekko zastygnietą masą morelową i pokrojonymi owocami. Posmarować dolną cześć ciasta, przykryć 2 cześcią. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z cukrem waniliowym. posmarować tort 3/4 śmietany. Resztą napełnić szpryce, udekorować ciasto kleksami śmietany. Ozdobić masą makową i cząstkami owoców, posypać makiem.