Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort Malakoff

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny tort,rodem z Francji.

Tort Malakoff

Składniki:

Tort Malakoff

 

  • 25dag.podłużnych biszkoptów,
  • Poncz;
  • 1\2szkl.białego wina,
  • 50ml.rumu,
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • Do przełożenia;
  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego,
  • 1,5szkl.mleka,
  • 1 op.budyniu waniliowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 25dag.masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 10dag.uprażonych płatków migdałowych
  • Dekoracja;
  • Bita śmietana,
  • kilkanaście,drobnych ciasteczek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Tort Malakoff
Ugotować budyń z mlekiem i cukrem,ostudzić.Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Składniki ponczu wymieszać.Tortownicę o średnicy 26cm.wyłożyć warstwą biszkoptów.nasączyć połową ponczu.dżem podgrzać i połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach posmarować grubo częścią kremu,posypać 1\3 płatków ,tak samo postąpić z drugą warstwą i wstawić do lodówki.Gdy krem stężeje,zdjąć obręcz tortownicy posmarować boki ciasta resztą kremu i posypać częścią płatków.Wierzch posypać resztą płatków i udekorować rozetkami z bitej śmietany,udekorować rozetkami z bitej śmietany i ciasteczkami.