Sposób przygotowania:
Tort marcepanowy
Żółtka utrzeć z wodę, jedna trzecia cukru i skórka z cytryny. Białka ubić na sztywno z reszta cukru. Połączyć białka z żółtkami. Przesiać do nich obie maki i obrane, zmielone migdały. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, piec 35-40 min w temp. ok. 200 °C. Gotowy placek odstawić na noc. Ciasto przekroić dwa razy. Dwa dolne krążki posmarować 200 g marmolady, złożyć wszystkie trzy. Masę marcepanową utrzeć z cukrem, żółtkami i rumem. Połowę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką, zaznaczyć na wierzchu tortu kształty płatków kwiatu. Drugą połowę masy utrzeć z białkiem, posmarować boki tortu. Tort piec przez chwilę, w temp. 250 °C, aż masa marcepanowa zacznie lekko brązowieć. Pozostałą marmoladę rozgrzać, posmarować nią bok tortu. Obłożyć płatkami migdałowymi, dociskając je lekko. Wnętrza płatków na wierzchu tortu wypełnić marmoladą.