Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Tort marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten tort zadowoli najbardziej wymagającego łasucha.

Tort marcepanowy

Składniki:

Tort marcepanowy

 

 

  • Krem:
  • 400 g surowej masy marcepanowej
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka rumu
  • białko
  • 80 g prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tort marcepanowy
Żółtka utrzeć z wodę, jedna trzecia cukru i skórka z cytryny. Białka ubić na sztywno z reszta cukru. Połączyć białka z żółtkami. Przesiać do nich obie maki i obrane, zmielone migdały. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, piec 35-40 min w temp. ok. 200 °C. Gotowy placek odstawić na noc. Ciasto przekroić dwa razy. Dwa dolne krążki posmarować 200 g marmolady, złożyć wszystkie trzy. Masę marcepanową utrzeć z cukrem, żółtkami i rumem. Połowę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką, zaznaczyć na wierzchu tortu kształty płatków kwiatu. Drugą połowę masy utrzeć z białkiem, posmarować boki tortu. Tort piec przez chwilę, w temp. 250 °C, aż masa marcepanowa zacznie lekko brązowieć. Pozostałą marmoladę rozgrzać, posmarować nią bok tortu. Obłożyć płatkami migdałowymi, dociskając je lekko. Wnętrza płatków na wierzchu tortu wypełnić marmoladą.