Sposób przygotowania:
Tort Marty
Biszkopt:
utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, aromat migdałowy oraz proszek do pieczenia, piec około 45-55 minut w temperaturze 200 stopni.
Śmietana:
zmiksować śmietany ze śmietan fixami, dodać troszkę cukru pudru, gotową śmietanę schłodzić w lodówce, byle nie za długo, bo podejdzie wodą
Masa marcepanowa:
margarynę z wodą zagotować i ostudzić,
wymieszać z mąką żeby powstała kluska,
potem zagniatać z cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy,
uważać by masa nie była zbyt rzadka, w razie czego dodać więcej cukru
Ostudzony biszkopt kroimy by powstały trzy warstwy, dolną warstwę smarujemy konfiturą, na to nakładamy śmietaną i znów warstwę biszkoptu, drugie piętro tak samo traktujemy: konfitura, śmietana, i w końcu górna warstwa biszkoptu.
Do masy marcepanowej dodajemy barwniki spożywcze w proszku albo w płynie i lepimy dowolny wzór. Ważne jest by masa marcepanowa nie stykała się ze śmietaną bo będzie się topić.
Zamiast śmietany możemy zrobić krem na bazie masła albo budyniowy wtedy bez problemu masa może się stykać z czym chce.
Można tez kupić gotową masę cukrowa już zabarwioną ale jest tylko do dekoracji bo jest okropnie słodka.
Gotowa masę marcepanową można przechowywać w zamkniętym pojemniczku żeby się nie zeschła nawet do miesiąca.
utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, aromat migdałowy oraz proszek do pieczenia, piec około 45-55 minut w temperaturze 200 stopni.
Śmietana:
zmiksować śmietany ze śmietan fixami, dodać troszkę cukru pudru, gotową śmietanę schłodzić w lodówce, byle nie za długo, bo podejdzie wodą
Masa marcepanowa:
margarynę z wodą zagotować i ostudzić,
wymieszać z mąką żeby powstała kluska,
potem zagniatać z cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy,
uważać by masa nie była zbyt rzadka, w razie czego dodać więcej cukru
Ostudzony biszkopt kroimy by powstały trzy warstwy, dolną warstwę smarujemy konfiturą, na to nakładamy śmietaną i znów warstwę biszkoptu, drugie piętro tak samo traktujemy: konfitura, śmietana, i w końcu górna warstwa biszkoptu.
Do masy marcepanowej dodajemy barwniki spożywcze w proszku albo w płynie i lepimy dowolny wzór. Ważne jest by masa marcepanowa nie stykała się ze śmietaną bo będzie się topić.
Zamiast śmietany możemy zrobić krem na bazie masła albo budyniowy wtedy bez problemu masa może się stykać z czym chce.
Można tez kupić gotową masę cukrowa już zabarwioną ale jest tylko do dekoracji bo jest okropnie słodka.
Gotowa masę marcepanową można przechowywać w zamkniętym pojemniczku żeby się nie zeschła nawet do miesiąca.
kielbasa
ewelina.mn
Był pięknie podzielony na akapity, ale tu nie uznają czegoś takiego więc jest niestety potok słów :D