Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, mega kakaowe i wilgotne ciasto na kefirze. Do tego lekko orzeźwiające kremy owocowe i pyszne świąteczne ciasto gotowe!

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango
Ciasto- Mieszamy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Jajka ucieramy z cukrem. Do tak przygotowanych jajek naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto rozlewamy do dwóch małych tortownic. Możemy też rozlać je do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.Masa z kiwi- Obrane i pokrojone w kostkę kiwi blendujemy. Dodajemy cukier (ilość zależy od słodkości owoców), rozpuszczoną w mleku mąkę oraz żółtko. Masę gotowujemy, cały czas mieszając. Czekamy, aż owocowy budyń nam zgęstnieje i straci posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem. Masa z mango- Brany i pokrojony owoc blendujemy.v Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę gotujemy i dodajemy do niej masę z mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem. Wystudzone ciasto czekoladowe ozdabiamy przygotowanymi masami. Przy pierwszym wariancie- kiedy pieczemy dwa duże placki, przekładamy je połową kremu z kiwi i połową kremu z mango. Pozostałą częścią ozdabiamy wierzch i boki ciasta.Wariant drugi - muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!
Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango
tort z kiwi i mango- kawałek w przekroju